Ninot II: El Rascacielos Parabólico

Avui presentem al segon personatge del llibre Cuentos de Ninots.

El Ninot II, el Rascacielos Parabólico, és un superheroi que no esta conforme amb tots aquells edificis tan alts que hi ha a les ciutats, les quals treuen espai per parcs i places on poder jugar i divertir-se.

Pero… Ja veureu que fa amb els edificis amb la seva super antena!

 

 

Aquest personatge no es distreu de la seva tasca. Si voleu menys edificis gegans al vostre voltant i més espais oberts i lliures, ja sabeu a qui avisar.

 

 

#Educació, Art i Territori

Taller al C. Obert Sant Martí. Educació en valors ambientals:Empoderament i reflexió

A principis d’Abril vam visitar el  Centre Obert Sant Martí i vam realitzar dos tallers amb els grups de mitjans. Els infants van reflexionar i analitzar les problemàtiques medi ambientals que mostrava el mural, relacionant aquestes amb les de la seva ciutat.  Van observar i enumerar algunes de les problemàtiques que entenien i observaven al seu entorn, com la contaminació atmosfèrica, la manca de natura a les ciutats, el soroll o l’excés de llum artificial. Van adonar-se que aquell mural representava en gran mesura la seva ciutat, i que convivien amb aquelles problemàtiques. A partir d’aquesta prèvia reflexió i anàlisi de la realitat mediambiental a través del mural, els infants van dedicar temps i esforç a crear superherois i superheroïnes amb superpoders per millorar allò que observaven i volien canviar, els quals els van permetre identificar als personatges amb persones del seu entorn que també podien ser superherois i superheroïnes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Infants explicant els seus herois i heroïnes al voltant del mural

La creació de personatges amb qualitats i capacitats és una eina interessant la qual fomentem per tal de promoure l’anàlisi del jo i de les capacitats i desitjos personals, els quals poden motivar a formes de fer i ser dels infants dirigit a l’empoderament. Aquest empoderament, basat en la capacitat individual d’autonomia i d’autorealització, pot fomentar que  els infants desenvolupin un pensament crític i reconeguin les seves qualitats i capacitats, fomentant així el desenvolupament del jo, la confiança i l’autoreconeixement del potencial individual i també en l’àmbit col·lectiu, amb les estructures social, econòmica i medi ambientals que viuen i viuran en la seva futura adultesa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Personatge creat per un infant (El superlector. Ajuda en la lectura)

A partir del Taller Mural que realitzem amb els grups d’infants dels centres que visitem, busquem promoure la reflexió i l’anàlisi de les problemàtiques mediambientals que trobem a les nostres ciutats i la forma en què ens relacionem amb elles. Els infants, tot i no tenir coneixements extensos sobre això, són conscients d’aquestes problemàtiques, ja que les perceben diàriament, i a més a més responen força unilateralment a preguntes com: ¿Preferiríeu passar un dia a un paisatge natural, ple de verd i vida, o a una ciutat grisa, amb soroll de vehicles, aire carregat i poca vida natural? Els infants responen quasi al uníson que prefereixen gaudir d’un paisatge menys contaminat i més natural. Aquesta preferència diu molt de la necessitat humana de tenir contacte amb la natura i comptar amb un entorn saludable que ens satisfaci les nostres necessitats, i no nomes aquelles necessitats tangibles, sino que també aquelles a nivell emocional i espiritual, les quals poden estar molt lligades amb la natura i, en general, amb el nostre medi ambient.

És per aquest motiu que des de El Milà, apostem per treballar des de l’empoderament dels infants a través d’una educació que reflexioni sobre valors, especialment sobre els medi ambientals, tenint en compte que la natura i el nostre medi és la nostra llar i hem de garantir una relació de futur més sostenible.

 

#Educació, Art i Territori

 

Andrea Alcaide

CACiS

Avui volem presentar el Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat (CACIS), una iniciativa que va començar el 2008 amb l’objectiu de crear i construir espais de recuperació, investigació, promoció i intercanvi d’art i cultura des de la natura i la sostenibilitat.

A CACIS, l’art, l’educació i la sostenibilitat es complementen per generar participació en el territori i promoure relacions de convivència més equilibrades amb la natura. D’aquesta manera, tracten de fer reflexionar sobre la importància de la nostra relació amb el medi ambient, enfocant la mirada cap a possibles interaccions més sostenibles entre natura i comunitat, recordant que el medi ambient és la nostra llar.

Des de la Fundació del Milà creiem que aquests espais de reflexió, participació i creació són vitals per atendre la relació actual entre comunitat i medi ambient. Creiem que art i educació han d’anar de la mà per generar consciència sobre aquest distanciament entre les ciutats i la naturalesa, per a promoure relacions més respectuoses i saludables entre elles. Tant CACIS com El Milà apostem per generar vincles més sostenibles entre comunitat i medi ambient. I l’educació i l’art són els nostres grans aliats, dibuixant així aquest camí possible i necessari cap a l’equilibri urbà i medi ambiental.

Esperem ser font d’inspiració per a CACIS, tant com ho ha estat per a nosaltres. Gràcies!

 

# Educació, art i territori

 

Andrea Alcaide

Ninot 1: El Custodiador Lunático

A partir d’avui, us anirem presentant els Ninots, els superherois i superheroïnes que ens ajuden a crear consciència sobre les problemàtiques medi ambientals del nostre entorn més proper.

Aquí us deixem al primer Ninot, El Custodiador Lunático. Aquest és un dels superherois més romàntics, ja que té cura d’una cosa que hem deixat en l’oblit amb tanta llum i tan poca foscor: la lluna.

Esperem que gaudiu amb aquest personatge. Potser aquesta nit mirarem la lluna d’un altra manera…

 

 

 

 

 

#Educació, Art i Territori

CircoReciclado

Avui us presentem CircoReciclado, una iniciativa molt inspiradora que barreja art i circ amb un tema en el qual també estan molt implicats els Ninots, el reciclatge.

Sí, així és. CircoReciclado és una iniciativa artística proposta des de la màgia del circ, la diversió i l’animació, per conscienciar i fer reflexionar sobre el medi ambient, el reciclatge i la importància d’això. Realitzen projectes educatius, actuacions en espais públics, shows i tallers, i fins i tot esdeveniments en platges i costes per conscienciar sobre la importància del reciclatge per als nostres mars i oceans.

Ens ha encantat CircoReciclado perquè no només busquen entretenir des de l’art i el circ, sinó que també ensenyar i conscienciar sobre el medi ambient i la necessitat de reciclar.

A més, aquesta iniciativa ens ha recordat a Els Ninots i ens hem imaginat al Afilador Remendón i al Plásticos Rehúso amb CircoReciclado, colze amb colze en el seu projecte educatiu reduzco rehúso i recirco, ajudant en els seus espectacles a pensar sobre el reciclatge i intentar conscienciar sobre el medi ambient. També m’he imaginat a Bolilla de Mar, contentíssim, veient les actuacions a les platges i costes dels artistes de CircoReciclado, i explicant ell, tot orgullós, el que fa per a les platges.

CircoReciclado ens demostra que educar i aprendre no té perquè ser pesat. Aquests artistes ajuden a crear reflexió sobre el reciclatge entre el seu públic des de l’art, la imaginació i la diversió, intentant treure el màxim de somriures a nens i nenes, i segur que no a tan petits.

Sens dubte, amb mi ho han aconseguit.

Gràcies CircoReciclado i fins aviat!

 

Andrea Alcaide

 

#Educació, Art i Territori

Park (ing) Day

Tafanejant per la xarxa, vaig descobrir una iniciativa que em va cridar l’atenció, sobretot perquè aquesta iniciativa es realitza a diverses ciutats del món, entre elles, Barcelona. A més, vaig pensar … Atenció la Sin Aire, aquest projecte t’encantarà!

Barcelona … Una ciutat moderna i desenvolupada però amb tants cotxes que consumeixen energies procedents dels combustibles fòssils. I .. Què està provocant aquesta gran afluència de vehicles a la ciutat? Doncs un aire menys saludable, sorolls constants, menys espais comunitaris, manca de seguretat viària …

Park (ing) Day, realitza anualment a la ciutat aquest projecte de transformació urbanística. Un cop l’any transformen les places de pàrquing dels carrers de la ciutat en espais d’ús comú per visibilitzar l’impacte dels vehicles a la nostra ciutat. L’objectiu és reivindicar la quantitat de vehicles i espais destinats a ells a la ciutat, que empitjoren l’aire on vivim i dificulta la creació d’espais públics i comuns. A més, plantegen la necessitat d’apostar per més espais verds als carrers per naturalitzar els nostres espais i aconseguir un aire més net i un entorn més agradable.

 

Sens dubte aquesta iniciativa és beneficiosa per la nostra ciutat. A més, ens apropa als Ninots més implicats en els problemes relacionats amb l’existència de tants cotxes i motos. La Sin Aire, encantada de tenir un aire més net i pur, així com el Desatascus Imposible, fart de tants cotxes, embuts de trànsit i sorolls estridents de les botzines,

Park (ing) Day, gràcies per aquesta super iniciativa, i aquí estem pel que necessiteu!

# Educació, Art i Territori

Andrea Alcaide

Una nena de la Fundació Marianao crea la superheroïna cuidadora de l’amor

Els infants del Centre Obert Marianao van obrir les portes als Ninots. Els nens i nenes no creien que aquests personatges podien ser superherois i superheroïnes, ja que no volaven, no tenien superforça ni rajos X als ulls. Mica en mica van començar a descobrir que aquests personatges sí eren superherois i superheroïnes que cuidaven de les nostres ciutats. I nosaltres vàrem descobrir que ells també ho eren!! Ens van dir que ells recollien les caques dels seus gossos, que reciclaven molt material per a crear nous objectes i cuidaven de les plantes del seu barri.

Els infants van crear superherois i superheroïnes molt interessants, com un superheroi que cuidava dels animals i els protegia, o una superheroïna que cuidava de l’amor. De sobte, van sentir sorolls a prop d’on eren. La Sígueme Flautas! Quina sorpresa es van endur els nens al veure aquella superheroïna tan bromista i riallera. Amb la seva gran flauta, els va tocar la seva melodia per acompanyar els nens de l’escola a casa. Els nens van gaudir molt de la visita d’aquesta superheroïna, i van compartir amb ella els nous superherois i superheroïnes que havien creat.

Els nens i nenes de Marianao s’han adonat que són també superherois i superheroïnes com els del conte dels Ninots. Que contents que estaven amb el conte! I volen continuar coneixent els seus superherois i superheroïnes i els seus superpoders que empren per cuidar de la ciutat. De segur que algún dia es tornaran a creuar!

Fins aviat Marianao!

 

Valoració del Centre:

L’activitat va anar força bé. Els infants van sortir encantats. Per una banda la primera part va ser més reflexiva i calmada, cosa que creiem que va afavorir que els infants estiguessin molts atents i receptius a l’activitat. La part de dibuixar també va ser molt divertida i creativa, tot i que alguns dels infants van necessitar una mica de suport ja que no sabien ben bé què havien de dibuixar o no tenien gaires idees. Per últim la part de trobar-se amb el ninot gegant els va encantar. Cal dir que va ser quan estaven més nerviosos, tant pel llibre de regal com pel ninot, però que creiem que es va entendre bé l’objectiu de l’activitat i es va saber gestionar correctament el grup.

Moltes gràcies per haver vingut!

Una escola Sostenible

Fa poc vam descobrir una iniciativa, la qual hem començat a seguir, ja que ens ha recordat la importància de l’educació a la infància, des d’una perspectiva interessant: la construcció dels espais educatius més importants, les escoles, a partir de la sostenibilitat.

Una Escuela Sustentable, iniciativa Llatino americana, ha fet possible la construcció d’escoles basades en els principis de la sostenibilitat a Uruguai, Argentina, i pròximament a Xile. A més estan a punt d’iniciar la construcció d’un AulaEscuelaPlus dirigida a l’educació mediambiental.

La iniciativa ens ha encantat, ja que considerem que les escoles estan plenes de vida, imaginació, creativitat i energia, des d’on es pot conscienciar, educar i empoderar. Són els nens i nenes el futur de les nostres comunitats i, per tant, és de gran importància l’educació en la protecció del nostre medi ambient a les escoles, ja que necessitem deixar en bones mans el nostre planeta. I la millor manera d’aconseguir-ho és des de l’educació, construint i deconstruint, aprenent i desaprenent per evitar, o si més no, millorar el nostre entorn el màxim possible. I quina millor manera de fer-ho que educant a escoles construïdes des dels principis de la sostenibilitat, la cura i la protecció del medi ambient.

Els Ninots estarien encantats amb aquest projecte, com El Plantillas Alegre, plantant flors, plantes i arbres per aquestes escoles. També l’ Afilador Remendón, re aprofitant objectes per crear-ne de nous, o l’ Escaladora Solar, instal·lant panells solars per tenir energia a les escoles. Potser els faltarien nous companys i companyes per ajudar en aquest projecte.

Quina gran font d’inspiració aquest projecte! Felicitats i aquí estem pel que necessiteu!

@EscuelaSust

# Educació, art i territori.

 

Andrea Alcaide

La Fàbrica del Sol

El passat gener vaig descobrir al barri de la Barceloneta un lloc anomenat la Fàbrica del Sol. Bonic nom, vaig pensar. I em vaig preguntar … Què faran exactament allà? Així que vaig començar a investigar, i fins i tot em vaig acostar allà per conèixer una mica més de prop aquest lloc.

La Fàbrica del Sol es troba al costat del Parc de la Barceloneta, a l’antic edifici Catalana de Gas, un edifici que a finals del segle XX es va reconstruir i es va reformar per tal de donar-li ús a un espai que havia estat icona de la indústria i les energies a Barcelona.

L’edifici es va reformar a partir dels principis de la sostenibilitat: la recuperació, la reutilització i el reciclatge. Per a això es van utilitzar materials de bioconstrucció, mantenint part de l’estructura de l’edifici com a exemple de conservació de patrimoni històric a la ciutat.

La Fàbrica del Sol és, en si mateix, un exemple de sostenibilitat urbana. A més, és un espai de referència a la ciutat en educació mediambiental i sostenibilitat.

A més, l’espai desenvolupa activitats i projectes, obert a famílies, escoles, centres socioeducatius, així com a qualsevol persona amb iniciatives relacionades amb el medi ambient i la sostenibilitat.

Quan vaig conèixer aquest espai vaig pensar: Aquests llocs són ideals per a l’educació, la conscienciació i l’apoderament. I se’m va acudir que els Ninots, els nostres superherois i superheroinas que, amb els seus poders inversemblants, fan de les seves per tenir cura del nostre medi ambient, podrien participar a La Fàbrica del Sol. Em vaig imaginar una activitat pública en una de les seves sales, plena de nens i nenes participant d’una activitat amb Els Ninots i les seves aventures, reflexionant en conjunt sobre la importància de les problemàtiques mediambientals més properes del nostre entorn. Crec que aquest espai seria una bona manera de connectar art, imaginació i creativitat amb educació socioambiental, empoderament i transformació.

Bé, aquí us deixem aquesta informació sobre l’espai, molt interessant al nostre parer, per anar a fer activitats que realitzen, així com per estar al corrent de si algun dia Els Ninots es passen per allà;)

http://ajuntament.barcelona.cat/lafabricadelsol/ca

#Educació, Art i Territori

Andrea Alcaide

PAPER AMIC DE LA TERRA – AYMAPU

Fa poc, tafanejant per Internet, vaig topar casualment amb un projecte, al meu parer, bonic i necessari: AYMAPU, paper amic de la terra. El vaig descobrir i vaig pensar, aquest projecte ha de donar-se a conèixer.

Què és AYMAPU PAPER AMIC DE LA TERRA? Doncs és una bonica iniciativa que no crec que hagi de deixar-nos indiferents. És una crida a una alternativa al consum de paper actual. Una manera responsable de produir el paper, tan necessari en les nostres societats. És una forma de generar patrons de consum sostenibles. És una forma d’expressar la simplicitat de la importància

Victor Velastino del Carrer, xilè i amant de l’enginy, es va proposar alguna cosa i com diu el: “es va pensar i es va fer”.

 

 

 

 

 

 

 

 

I no només sap com produir paper amic de la terra multiús, sinó que també sap com transmetre els valors de la sostenibilitat amb el seu projecte. Amb aquest paper ha fet agendes escolars per a nens i nenes, les quals inclouen missatges sobre la importància de tenir cura del medi ambiente. Cuan vaig veure aquestes agendes vaig pensar: I si els Ninots apareguessin a les agendes també? Em vaig imaginar a la Kukaracha Kung Fu, a la Escaladora Solar, a l’Afilador Remendón, a les agendes escolars, acolorits per nens i nenes que es preguntarien què fan aquests superherois i heroines tan curiosos.

 

 

 

 

 

 

 

 

Quina gran iniciativa AYMAPU! Gràcies!

 

# Educació, Art, Sostenibilitat i territori

Andrea Alcaide