Què diuen de nosaltres les deixalles?

A través de tot allò que tirem podem saber quins són els nostres hàbits, gustos, l’alimentació que portem, els objectes que fem servir… De la mateixa manera que als museus trobem vitrines amb objectes del passat que ens donen informació d’altres cultures, la nostres deixalles podrien complir la mateixa funció.

Imaginem que som arqueòlegs del futur, i ens trobem amb una paperera plena de la nostra ciutat. Què podríem saber a través de les deixalles dels nostres temps? Quina informació ens donarien?

Els infants de Narinan es vàren convertir en arqueòlegs  i van realitzar un inventari de deixalles. Cada objecte i deixalla tenia una història i origen, i ens van donar informació del temps que portaven al nostre entorn i el temps que perdurarien al planeta. D’aquesta manera vàrem reflexionar sobre l’impacte que tenen les deixalles en el nostre medi ambient i tot el que poden dir del nostre passat.

Poden tenir una altra vida les deixalles? Què podem fer amb elles per evitar que impactin en el nostre medi ambient?

 

Andrea Alcaide

El Plantillas Alegre: Els colors de les ciutats

Quants colors diferents hi ha a la ciutat? Quins predominen?

Pensem en els colors que aporten els elements vegetals. Quants verds i blaus hi ha a la ciutat? Els colors tenen moltes variables que depenen de la llum que reben i del material que els conforma.

Com que vivim a la ciutat, un espai gris, distingim molt poques possibilitats. De la mateixa manera que els esquimals han après a reconèixer molts matisos del color blanc, nosaltres ens podríem també entrenar per descobrir els colors de la ciutat.

Com podríem transformar els colors de la ciutat?

Quins ens agradaria que fossin?

Els infants de Narinan van realitzar un inventari dels colors verd i blau, els quals trobem a la natura i, amb menys predomini, a la ciutat.

D’aquesta manera, pensàvem sobre la quantitat de natura i espais verds hi ha a les ciutats i si trobem aquests colors al nostre entorn urbà.

Mentre exploràvem la profunditat dels colors, els infants descobrien la seva capacitat de detectar les diferències entre els colors i les diverses sensacions que produïen cada to.

Entre tots, a través de la presa de decisió comuna i la col·laboració col·lectiva, es va crear aquest inventari de colors verd i blau, posant-los noms diversos que representaven les emocions o sensacions que experimentaven els infants i fins i tot records i vivències en relació als colors verd i blau.

Les ciutats tenen una gran varietat de colors, tot i que sovint predominen els grisos. Els colors verd i blau, procedents de la natura, amb tots els seus matisos i profunditats, ens aproparà a ciutats més verdes i amb més biodiversitat.

 

Andrea Alcaide

Què ens mostren les postals de la nostra ciutat?

Les postals ens poden transportar a ciutats, pobles i barris. I aquestes mostren entorns més o menys urbanitzats, amb més o menys zones verdes i amb menys o més persones.

A les ciutats, de vegades, però, podem trobar també carrers i zones embussades, amb molt trànsit, edificis i persones.

Com ens agradaria que fos la nostra ciutat? Què ens agradaria afegir o treure?

A partir de la creació de postals de la nostra ciutat i el barri, els infants van dibuixar una nova visió del seu entorn proper. Els infants transformaven els seus carrers i places, i creaven postals que mostraven nous paisatges i elements del seu barri i ciutat.

Amb aquestes postals els infants vàren repensar el seu entorn i ens van voler mostrar la seva ciutat i barri des d’una mirada transformadora, incloent més arbres, flors i carrers plens de vida.

Andrea Alcaide

La Lacillos, Ninot II: El poder dels desitjos

Arreu del món els països i cultures expressen de maneres diverses els desitjos, com al Japó, on escriuen i pengen els desitjos als arbres.

Ahir amb Narinan descobriem a La Lacillos, la superheroïna que, en conèixer aquesta tradició japonesa, es va voler convertir en un arbre de desitjos i dedicar-se a recollir desitjos per les ciutats. Aquesta superheroïna ens va inspirar per crear el nostre propi arbre dels desitjos i així descobrir com els desitjos poden també millorar el nostre entorn.

Per què desitgem?

D’on sorgeixen els desitjos?

Per què desitgem coses impossibles?

Desitgem sempre allò que no tenim?

Els desitjos són personals o col·lectius?

Aprenem a desitjar?

A través d’aquestes qüestions vam experimentar com, què i perquè desitjem, diferenciant els desitjos personals dels col·lectius i els desitjos materials dels més emocionals.

Així, vam construir un arbre de desitjos replet de missatges  personals i col·lectius, amb alguns que d’altres patinets i pilotes de futbol també (je je). I també es van demanar desitjos per un planeta menys contaminat.

Perquè aprendre a desitjar també ens pot ajudar en la transformació per un medi ambient menys contaminat.

 

Andrea Alcaide

Com són les nostres ciutats i els seus edificis?

Aquesta setmana Narinan ha conegut al Rascacielos Parabólico, un Ninot que li te força mania als edificis alts i als gratacels. Fa petits els edificis gegants i els converteix en minúscules bales. Però es pregunta… Si totes les cases fossin baixetes, podríem viure tots a les ciutats i tenir la mateixa quantitat de zones verdes?

El taller va consistir a construir una ciutat amb envasos reciclats que simulaven els edificis, alguns de més alts i altres de més baixos. A més a més, havien de tenir en compte les zones verdes a les ciutats, ja que són necessàries per a la nostra vida i salut.

La qüestió que se’ns va presentar a l’hora de construir la ciutat era…

Edificis alts o baixos?

Tots alts? O tots baixos?

I si fem una combinació?

Per fer-nos una idea del que ocupaven els edificis, vam reflexionar sobre la quantitat de pisos que hi ha en un edifici gran, un mitjà i una casa. Vàrem descobrir que els edificis alts ocupaven menys espai al sol i oferien bastants pisos. En canvi, un edifici mitjà tenia menys pisos i s’havia de construir-ne dos o tres d’iguals per equiparar la quantitat de pisos d’un edifici gran. Això ens va ajudar a pensar i repensar la nostra ciutat…

El grup va decidir construir una ciutat amb edificis alts i baixos. La missió era crear una ciutat a la qual hi poguessin viure el màxim de persones possible, però sense treure els arbres que ja s’havien plantat anteriorment. Van construir la ciutat, descobrint que si tots els edificis haguessin estat baixos, la quantitat de persones i natura hagués sigut inferior. En canvi, si tots els edificis haguéssin sigut alts, la quantitat de persones que hi podrien viure hagués sigut superior, així com hagueren pogut conservar més zones verdes.

La reflexió final fou, doncs:

Com hauria de ser la ciutat i els seus edificis?

Vam deixar la pregunta en l’aire per seguir reflexionant sobre una ciutat urbanitzada alhora que sostenible per tothom.

Esperem que els hagi agradat tenir en les seves mans el poder de construir una ciutat a parer seu, amb la responsabilitat d’apropar-se a l’equilibri entre urbanisme i sostenibilitat.

 

Andrea Alcaide

El Custodiador Lunático. Ninot I i NARINAN

Ahir vam realitzar amb Narinan el taller del Ninot I, el Custodiador Lunático. Aquest taller tenia el sentit més romàntic dels Ninots. El custodiador lunático és un superheroi que cuida de la lluna i l’anima quan es sent sola i creu que a les ciutats ja no la necessitem.

Estem envoltats de llum: al carrer, a les escoles, a casa, als supermercats, teatre, cinema, etc. Però… La llum és sempre igual? I és igual la llum natural que la llum artificial?

Per entendre com ens pot afectar la llum, vam parlar sobre les emocions. L’alegria, la por i la tristesa ens poden envair en el nostre dia a dia, i la llum també pot influenciar sobre aquestes emocions.

Ens vam introduir en el món de la llum per descobrir el vincle amb les emocions i, amb unes caixes de cartó i uns lots, vam crear unes habitacions il·luminades, jugant amb elements com el color, les formes i la posició de la llum. D’aquesta manera, vam explorar les sensacions que podem sentir amb les diferents llums.

Ara és moment de seguir descobrint com ens afecta la llum a casa, al carrer i als nostres espais quotidians.

 

 

Andrea Alcaide

 

Narinan- Fundació El Milà

Aquest any ens hem embarcat en una nova aventura amb la fundació Narinan, una entitat amb un projecte social familiar que acompanya a infants al barri de la Torrassa.

Ens han concedit un espai per venir setmanalment a realitzar  tallers artístics i creatius emmarcats en un projecte d’art i reflexió creat per l’Arola Valls. Cada taller està lligat amb un superheroi o superheroïna del llibre Cuentos de Ninots, el nostre projecte el qual treballem des de fa 5 anys.

Ahir 8 de gener de 2020 ens vam presentar la Clara Nubiola i jo, Andrea Alcaide, a Narinan, per iniciar el projecte col·laboratiu a través del taller de benvinguda de Los Ninots.  Els nens i nenes van crear els seus superherois i superheroïnes per conservar i protegir el medi ambient i també per millorar allò que no els va agradar en observar el mural que els portàvem: fums a l’aire, brutícia al mar, trànsit, etc.

I van rebre la visita de la nostra cap gros la Sigueme Flautas, qui els va entregar els llibres Cuentos de Ninots perquè puguin anar coneixent setmana rere setmana als Ninots i les seves missions.

A partir d’aquí es realitzarà un taller cada setmana amb activitats diverses on es barrejarà art, reflexió, expressió i treball en equip per fomentar l’apoderament dels infants al seu propi entorn en relació amb el medi ambient.

Perquè l’educació és una font d’apoderament de la infància per la millora i transformació del medi ambient.

 

Andrea Alcaide

Els super tallers de cloenda de “Los Ninots”

Hola!

Fa un temps vam començar a realitzar els tallers de cloenda dels Ninots en els centres que havien fet el projecte “Contes de Ninots”, després de l’èxit del primer taller amb diversos centres que ens el van demanar.

Després d’haver fet diversos d’aquests tallers els últims mesos, podem dir que estem molt contentes d’haver vist a nens i nenes gaudint de la gimcana que els portàvem amb les seves activitats.

L’activitat que més èxit va tenir va ser la de crear una ciutat amb material reciclat com ampolles, envasos de llet, iogurts, etc. Al principi els nens i nenes ens miraven amb cares curioses en demanar-los que construïssin ciutats com a ells els agradaria, però amb envasos, un material que els semblava literalment “escombraries”. Però una vegada que  es posaven en marxa, la seva creativitat volava i creaven unes ciutats magnífiques, amb espais més oberts, edificis fets d’ampolles, piscines fetes amb oueres, i fins i tot van fer una tirolina que creuava la ciutat d’una punta a una altra.. “Què divertit seria si això passés… I arribaríem molt ràpid als llocs” , deia una de les nenes que va participar en el taller.

També vam fer una activitat que animava als nens i nenes a utilitzar el seu cos per a crear objectes com una cadira, una taula, una pilota… També els va semblar estrany haver de convertir-se en una cosa diferent però ràpidament s’ho van començar a passar bomba en veure que podien convertir-se en el que es proposessin. Va haver-hi molts riures i diversió..

El joc del Pilotes Pansa, un dels nostres Ninots, també va donar molt de si, ja que els nens van treballar en equip per a aprofitar el paper reciclat que portàvem perquè creessin obris d’art. En un dels tallers els equips van acabar fent una guerra de boles de paper i van pensar que aprofitant el paper que tenien en els seus centres podrien fer això de tant en tant, ja que els va encantar. A més, aquest paper es podia tornar a utilitzar una vegada i una altra.

En definitiva, els centres que van participar en el taller de cloenda es van convertir indiscutiblement en col·laboradors ambientals, rebent tots els nens i nenes les seves medalles oficials de la mà de la Sigueme Flautes.

Ara continuem oferint aquest taller amb moltes ganes als centres que fins i tot no l’hagin fet. Així mateix, continuem oferint el nostre projecte a qualsevol centre que tingui ganes de conèixer als nostres Ninots i les seves missions ambientals.

NO US TALLEU, AQUÍ ESTEM PER A PORTAR-VOS ELS NINOTS ALS VOSTRES CENTRES!

#Educació, Art i Territori

Andrea Alcaide

Festa de cloenda amb Los Ninots

Comencem el curs 2019-2020 i un bon dia vam rebre un e-mail…

Era un del centre que els Ninots havia visitat el curs passat i ens preguntaven si no hi havia cap activitat de tancament, i si ens animaríem a organitzar una festa de “despedida”.

La idea ens va encantar i vam decidir animar-nos.

Dos centres van decidir unir-se a aquesta festa espontània de cloenda i ens vam posar mans a l’obra.

Seria una festa de cloenda però també una festa de retrobament amb Los Ninots, per comentar, veure i compartir tot allò aprés al llarg del curs.

I com fer-ho?

Vam pensar que res millor que una gincana per “posar a prova” els coneixements adquirits pels nens i nenes. No ens interessaven ni els “mira el que se” ni els “he guanyat jo”. La idea era passar una bona estona amb els Ninots i de fons, sempre, el medi ambient, l’apoderament i la transformació del nostre entorn més proper.

Vam dissenyar 12 activitats relacionades amb els Ninots i el medi ambient i vam construir dos daus de cartró gegant. Cada número llençat a l’aire, una activitat.

Des de la Fábrica del Sol, un equipament de referència en matèria de sostenibilitat i medi ambient a Barcelona, ens van cedir un espai i cap allà que vam anar.

I la veritat?

Ens ho vam passar molt bé!

Hi havia activitats d’expressió corporal (com la de recreat a partir dels nostres cossos algun moble que l’Afilador Remendón pugues reciclar), preguntes que eren contes que ens convidaven a reflexionar o una activitat de creació col·lectiva a partir del perfil de les nostres mans…

Al final vam entregar les medalles oficials de SUPERCOL·LABORADORS a tots els nens i nenes participants.

I com l’activitat ens ha agradat, hem decidit fer-la extensiva!

SI PEL TEU CENTRE JA S’HAN PASSAT LOS NINOTS I VOLEU REALITZAR UNA FESTA DE CLOENDA, CONTACTA’NS!

 

#Educació, Art i Territori
Andrea Alcaide

Superarmilles amb Back To Eco

El passat 5 de Juny, Dia Internacional del Medi Ambient, ens vàrem motivar a realitzar un taller amb Back To Eco, iniciativa la qual recicla i reutilitza texans antics per donar-los més vida i crear nous objectes com bosses, estoigs, moneders, motxilles, etc . El taller es va inspirar, d’una banda, en el reciclatge, aportat per Back To Eco amb una proposta de pantalons texans convertits en armilles; pel nostre costat, vam desenvolupar la part pedagògica i reflexiva amb els personatges dels Ninots i les seves històries, buscant que els nens, nenes i joves s’empoderessin creant els seus propis superherois i heroïnes i dissenyant supertrajes amb les armilles texanes customitzats.

Van conèixer a la Sigueme Flautes, amb el seu nou vestit denim reciclat, i també van poder conèixer als altres superherois i heroïnes del llibre Els Contes de Ninots, qui els van inspirar i animar a crear els seus propis superherois i heroïnes i fer-los un vestit que els representés: un superheroi cuidador d’animals, una superheroina de l’aigua,  un superheroi del só etc .. Amb cartrons reciclats, texans i pintura, vam poder desenvolupar un taller creatiu, artístic, experimental i educatiu / reflexiu.

Vàrem unir reciclatge i reflexió a través de l’art i l’experimentació, per així potenciar la creativitat, la imaginació i l’apoderament. Vam voler donar peu al repensar del nostre entorn i les problemàtiques ambientals que ens envolten, mitjançant el reciclatge, la imaginació i l’expressió plàstica com a eixos principals del taller. A la imatge es poden veure les armilles que costumizarón els nens, nenes i joves que van participar. Sens dubte, unes creacions originals i úniques.

 

El resultat del taller amb Back To Eco va ser una experiència molt enriquidora tant per als joves participants com per a nosaltres. Amb el taller generem un espai d’intercanvi, imaginació, creativitat i reflexió, convidant als nens, nenes i joves a experimentar en primera persona el reciclatge, l’expressió plàstica i l’art, buscant fomentar l’aprenentatge, l’autoconeixement i la creativitat. Amb el desenvolupament del superheroi / heroïna i la costumització de l’armilla, vam motivar als nens, nenes i joves a conèixer les problemàtiques mediambientals, repensar el nostre entorn i apropar-nos a iniciatives i accions tan importants com el reciclatge, l’educació ambiental o l’art com a eines pedagògiques.

 

El taller va ser possible gràcies a Back To Eco, la Núria Nubiola i tot l’equip, així com també gràcies a la Clara Nubiola com a organitzadora i tallerista, i jo, Andrea Alcaide, com a intèrpret de la Sigueme Flautes, tallerista i escriptora d’aquest text. Esperem poder seguir desenvolupant tallers com aquests amb qualsevol altra iniciativa interessada en realitzar col·laboracions enrriquidores i creatives.

Andrea Alcaide

# Educació, Art i Territori