Els sons dels camins

Quins sons hi ha a la ciutat? Quan hi pensem, segurament ens vénen a la ment els més sorollosos: cotxes, botzines, autobusos. Però, i nosaltres, quins sons fem? Fan els mateixos sons els petits que els adults? Fem els mateixos sons quan anem amb pressa que quan passegem tranquil·lament?

Si tanquéssim els ulls i escoltéssim els sons d’una persona quan camina, podríem saber com és i què fa? Com relacionem els sons amb recorreguts concrets? Podríem determinar, per exemple, quins són habituals en el camí que fem cap a l’escola?

De quina manera ens podem referir als sons en una imatge?

A través de les onomatopeies, els infants van realitzar un mapa de camins del seu barri, senyalant els sons que realitza  cadascun d’aquests camins, alguns de més silenciosos, d’altres sorollosos.

Amb expressions com “shhh”, “ahhh”, “Wow” o “‘¡Crash!”, els nens i nenes van experimentar amb les onomatopeies,  reconeixent i identificant sons, relacionant-los amb els diversos camins que realitzen en el seu dia a dia, com el camí a l’escola, el camí a un parc, el camí cap a una festa de barri, etc.

Perquè escoltar i reconèixer els sons ens pot ajudar a entendre com són els camins que realitzem a diari, així com els estats d’ànims i les emocions que els acompanyen, descobrint la vida que hi ha a la ciutat i la manera en que nosaltres la transformem a través dels nostres sons.

Andrea Alcaide