Com són les nostres ciutats i els seus edificis?

Aquesta setmana Narinan ha conegut al Rascacielos Parabólico, un Ninot que li te força mania als edificis alts i als gratacels. Fa petits els edificis gegants i els converteix en minúscules bales. Però es pregunta… Si totes les cases fossin baixetes, podríem viure tots a les ciutats i tenir la mateixa quantitat de zones verdes?

El taller va consistir a construir una ciutat amb envasos reciclats que simulaven els edificis, alguns de més alts i altres de més baixos. A més a més, havien de tenir en compte les zones verdes a les ciutats, ja que són necessàries per a la nostra vida i salut.

La qüestió que se’ns va presentar a l’hora de construir la ciutat era…

Edificis alts o baixos?

Tots alts? O tots baixos?

I si fem una combinació?

Per fer-nos una idea del que ocupaven els edificis, vam reflexionar sobre la quantitat de pisos que hi ha en un edifici gran, un mitjà i una casa. Vàrem descobrir que els edificis alts ocupaven menys espai al sol i oferien bastants pisos. En canvi, un edifici mitjà tenia menys pisos i s’havia de construir-ne dos o tres d’iguals per equiparar la quantitat de pisos d’un edifici gran. Això ens va ajudar a pensar i repensar la nostra ciutat…

El grup va decidir construir una ciutat amb edificis alts i baixos. La missió era crear una ciutat a la qual hi poguessin viure el màxim de persones possible, però sense treure els arbres que ja s’havien plantat anteriorment. Van construir la ciutat, descobrint que si tots els edificis haguessin estat baixos, la quantitat de persones i natura hagués sigut inferior. En canvi, si tots els edificis haguéssin sigut alts, la quantitat de persones que hi podrien viure hagués sigut superior, així com hagueren pogut conservar més zones verdes.

La reflexió final fou, doncs:

Com hauria de ser la ciutat i els seus edificis?

Vam deixar la pregunta en l’aire per seguir reflexionant sobre una ciutat urbanitzada alhora que sostenible per tothom.

Esperem que els hagi agradat tenir en les seves mans el poder de construir una ciutat a parer seu, amb la responsabilitat d’apropar-se a l’equilibri entre urbanisme i sostenibilitat.

 

Andrea Alcaide