Superarmilles amb Back To Eco

El passat 5 de Juny, Dia Internacional del Medi Ambient, ens vàrem motivar a realitzar un taller amb Back To Eco, iniciativa la qual recicla i reutilitza texans antics per donar-los més vida i crear nous objectes com bosses, estoigs, moneders, motxilles, etc . El taller es va inspirar, d’una banda, en el reciclatge, aportat per Back To Eco amb una proposta de pantalons texans convertits en armilles; pel nostre costat, vam desenvolupar la part pedagògica i reflexiva amb els personatges dels Ninots i les seves històries, buscant que els nens, nenes i joves s’empoderessin creant els seus propis superherois i heroïnes i dissenyant supertrajes amb les armilles texanes customitzats.

Van conèixer a la Sigueme Flautes, amb el seu nou vestit denim reciclat, i també van poder conèixer als altres superherois i heroïnes del llibre Els Contes de Ninots, qui els van inspirar i animar a crear els seus propis superherois i heroïnes i fer-los un vestit que els representés: un superheroi cuidador d’animals, una superheroina de l’aigua,  un superheroi del só etc .. Amb cartrons reciclats, texans i pintura, vam poder desenvolupar un taller creatiu, artístic, experimental i educatiu / reflexiu.

Vàrem unir reciclatge i reflexió a través de l’art i l’experimentació, per així potenciar la creativitat, la imaginació i l’apoderament. Vam voler donar peu al repensar del nostre entorn i les problemàtiques ambientals que ens envolten, mitjançant el reciclatge, la imaginació i l’expressió plàstica com a eixos principals del taller. A la imatge es poden veure les armilles que costumizarón els nens, nenes i joves que van participar. Sens dubte, unes creacions originals i úniques.

El resultat del taller amb Back To Eco va ser una experiència molt enriquidora tant per als joves participants com per a nosaltres. Amb el taller generem un espai d’intercanvi, imaginació, creativitat i reflexió, convidant als nens, nenes i joves a experimentar en primera persona el reciclatge, l’expressió plàstica i l’art, buscant fomentar l’aprenentatge, l’autoconeixement i la creativitat. Amb el desenvolupament del superheroi / heroïna i la costumització de l’armilla, vam motivar als nens, nenes i joves a conèixer les problemàtiques mediambientals, repensar el nostre entorn i apropar-nos a iniciatives i accions tan importants com el reciclatge, l’educació ambiental o l’art com a eines pedagògiques.

El taller va ser possible gràcies a Back To Eco, la Núria Nubiola i tot l’equip, així com també gràcies a la Clara Nubiola com a organitzadora i tallerista, i jo, Andrea Alcaide, com a intèrpret de la Sigueme Flautes, tallerista i escriptora d’aquest text. Esperem poder seguir desenvolupant tallers com aquests amb qualsevol altra iniciativa interessada en realitzar col·laboracions enrriquidores i creatives.

Andrea Alcaide

# Educació, Art i Territori