Taller al C. Obert Sant Martí. Educació en valors ambientals:Empoderament i reflexió

A principis d’Abril vam visitar el  Centre Obert Sant Martí i vam realitzar dos tallers amb els grups de mitjans. Els infants van reflexionar i analitzar les problemàtiques medi ambientals que mostrava el mural, relacionant aquestes amb les de la seva ciutat.  Van observar i enumerar algunes de les problemàtiques que entenien i observaven al seu entorn, com la contaminació atmosfèrica, la manca de natura a les ciutats, el soroll o l’excés de llum artificial. Van adonar-se que aquell mural representava en gran mesura la seva ciutat, i que convivien amb aquelles problemàtiques. A partir d’aquesta prèvia reflexió i anàlisi de la realitat mediambiental a través del mural, els infants van dedicar temps i esforç a crear superherois i superheroïnes amb superpoders per millorar allò que observaven i volien canviar, els quals els van permetre identificar als personatges amb persones del seu entorn que també podien ser superherois i superheroïnes.

Infants explicant els seus herois i heroïnes al voltant del mural

La creació de personatges amb qualitats i capacitats és una eina interessant la qual fomentem per tal de promoure l’anàlisi del jo i de les capacitats i desitjos personals, els quals poden motivar a formes de fer i ser dels infants dirigit a l’empoderament. Aquest empoderament, basat en la capacitat individual d’autonomia i d’autorealització, pot fomentar que  els infants desenvolupin un pensament crític i reconeguin les seves qualitats i capacitats, fomentant així el desenvolupament del jo, la confiança i l’autoreconeixement del potencial individual i també en l’àmbit col·lectiu, amb les estructures social, econòmica i medi ambientals que viuen i viuran en la seva futura adultesa.

Personatge creat per un infant (El superlector. Ajuda en la lectura)

A partir del Taller Mural que realitzem amb els grups d’infants dels centres que visitem, busquem promoure la reflexió i l’anàlisi de les problemàtiques mediambientals que trobem a les nostres ciutats i la forma en què ens relacionem amb elles. Els infants, tot i no tenir coneixements extensos sobre això, són conscients d’aquestes problemàtiques, ja que les perceben diàriament, i a més a més responen força unilateralment a preguntes com: ¿Preferiríeu passar un dia a un paisatge natural, ple de verd i vida, o a una ciutat grisa, amb soroll de vehicles, aire carregat i poca vida natural? Els infants responen quasi al uníson que prefereixen gaudir d’un paisatge menys contaminat i més natural. Aquesta preferència diu molt de la necessitat humana de tenir contacte amb la natura i comptar amb un entorn saludable que ens satisfaci les nostres necessitats, i no nomes aquelles necessitats tangibles, sino que també aquelles a nivell emocional i espiritual, les quals poden estar molt lligades amb la natura i, en general, amb el nostre medi ambient.

És per aquest motiu que des de El Milà, apostem per treballar des de l’empoderament dels infants a través d’una educació que reflexioni sobre valors, especialment sobre els medi ambientals, tenint en compte que la natura i el nostre medi és la nostra llar i hem de garantir una relació de futur més sostenible.

#Educació, Art i Territori

Andrea Alcaide