WOMART – El talent femení a les arts visuals

Passejant per Olot, camí a la Plaça del Mercat veig una pintura en una paret. No hi prenc atenció; passo de llarg amb l’objectiu d’arribar al lloc que m’havia predeterminat al sortir de l’hotel en el menor temps possible. És aquella cosa d’estar contínuament sobre-estimulada que fa que no atenem amb consciència a tot el que mirem i veiem…

A l’endemà, de tornada d’un espectacle del Festival Sismògraf, torno a passar per davant de l’edifici. Aquesta vegada -potser influenciada per haver presenciat l’espectacle de dansa al carrer i amb una altra sensació d’obertura mental- m’aturo a llegir dos folis a4 folrats de plàstic i enganxats a la reixa.

Amb una mirada transversal capto un nom- WOMART- que m’atrau, faig una fotografia a la informació i dono una mica més de significat a la pintura. Veig en el mur, pintada, una dona fent quelcom artesanal amb colors vius i intensos, vermellosos, càlids. Potser per aquesta presència femenina li donen el nom de WOMART? Doncs no. I és que les dones estem en l’art i fent l’art, però l’última part sembla que no es reconeixi tant.

dav

Obro l’ordinador per recercar WOMART i dins meu només sento que admiració i entusiasme per saber-ne més. Han passat els dies i em trobo per fer un cafè amb la Míriam que és la responsable del projecte WOMART. Ella encara dóna més sentit a tot plegat i només penso en difondre-ho i sentir les ganes d’establir algun tipus de col·laboració.

Womart és un projecte que pretén reivindicar la necessitat de reconèixer el talent femení en les arts visuals, en general, i en l’art urbà (o art en l’espai públic) en particular. La manca d’igualtat de gènere en els circuits institucionals de les arts visuals posa de manifest que encara hi ha un resistent sostre de vidre que impedeix arribar a una paritat real pel que fa al reconeixement de les artistes professionals. En resposta a aquesta realitat, sorgeix Womart amb l’objectiu de visibilitzar i reconèixer el talent artístic de les dones creadores, fomentar la presència d’aquestes en el camp de l’art urbà i afavorir la seva professionalització.

La pintura d’Olot era un dels seus projectes que consistia en que deu ciutats catalanes, entre les quals hi havia Olot, participaven a Womart, fomentant  la presència en el camp de l’art urbà i afavorir la seva professionalització de les dones artistes, en resposta a la manca de paritat real als circuits de les arts visuals.

Tot i que un 70% dels estudiants de belles arts són dones, la presència femenina en les arts visuals és molt inferior a la masculina. El paper de la dona en les arts s’ha relegat històricament a un paper passiu on la feminitat és objecte únicament d’inspiració per als artistes masculins fent de la dona una “musa” o una model.

A Olot, era l’artista B-Toy que va pintar la paret del Museu dels Sants. L’artista va treballar al voltant del retrat femení, inspirant-se en una treballadora dels tallers de sants de la ciutat.

Les parets també estan fetes per dones; les parets, l’art, l’educació, el medi ambient… Ens agrada que associacions com WOMART visualitzin i reivindiquin la presència i la intervenció de les dones.

A més, WOMART forma part d’aquells projectes que s’arrelen en el territori, que aporten un valor afegit a l’espai urbà i que generen en la ciutadania un major sentiment de pertinença al seu barri o districte propiciant una cultura de la participació i del pensament crític.

Un projecte molt potent i transversal. Felicitats!

Més informació: http://rebobinart.com/ca/womart

Mural Figueres Paula Bonet, foto J. Samsó i L.Torner_