Presentació del projecte Los Cuentos de Ninots a Centres socioeducatius d’Olot

Avui he estat al Consorci de la Garrotxa on la Tània ha facilitat a la Residència Faber una sala per reunir-nos amb tres centres socioeducatius del municipis d’Olot: Centre Obert, LARAI i el Garbuix.

L’objectiu de la reunió ha estat presentar el projecte que coordino a la Fundació El Milà anomenat Los Cuentos de Ninots. Amb la Fundació el Milà busquem elaborar iniciatives sobre educació, art i territori i aquest projecte és el primer que hem creat.

Los Cuentos de Ninots” és un projecte educatiu dirigit a la infància que busca fomentar de forma entretinguda la reflexió i l’empoderament de l’infant respecte a les problemàtiques socioambientals que vivim a la ciutat.

A partir de l’essència de Los Ninots –uns superherois ben curiosos-, hem ofert als centres socieducatius d’Olot a convidar als nens, nenes i joves a ser observadors del seu entorn reflexionant, compartint, pensant i veient el barri i el municipid’una forma diferent; i repensant les seves pròpies necessitats a l’entorn on viuen i conviuen.

Com? Hem ofert als centres:

1 | Un llibre per cada infant de 5 a 8 anys on podran trobar una vintena de superherois i superheroïnes imperfectes. Diverses il·lustracions i textos breus ens presenten aquest conjunt de personatges que, amb eines i poders inversemblants, ens acosten de forma original a diferents problemàtiques ambientals i urbanes, i ens desperten la il·lusió per transformar-les i millorar el nostre entorn més proper.

2 | Un dossier d’activitats que té com a fil conductor unes Olimpíades interplanetàries proposades pels mateixos Ninots. A partir de 12 activitats diferents donem diferents reptes als infants. Les experiències viscudes amb les diverses activitats s’han elaborat a partir de la pedagogia del lleure, l’animació recreativa, les emocions, l’expressió corporal i l’experimentació i la creativitat.

Un cop explicat el projecte, extrec algunes observacions i conclusions de la trobada d’avui:

  • Les persones que treballen en els centres socieducatius, majoritàriament dones, fan un treball excepcional i molt important. Són alhora una font de recursos i coneixement que actualment ningú està recopilant ni s’està donant el valor que tenen.

  • A Olot hi ha tres centres amb característiques i dinàmiques diferents que donen una riquesa en el municipi.

  • Hi ha una necessitat de nous recursos, més enllà de les contínues propostes que els fan, per exemple, de reciclatge.

  • Els centres socieducatius d’Olot troben el projecte de Los Ninots una eina molt útil.

  • Mirarem de fer una dinàmica la setmana vinent per a donar la benvinguda als Ninots a cada centre.

  • La resposta tan positiva que està tenint el projecte de Los Cuentos de Ninots, m’engresca encara més a ampliar el coneixement sobre projectes referents en educació, art i territori. Aquí a la Residència Faber m’ho puc permetre. D’aquí que vulgui agraïr al Francesc i la Gavina que m’hagin obert les portes al Faber, un projecte tan pioner i necessari per la cultura d’Olot i voltants.